شرایط رکود تورمی در فصل پایانی سال ۲۰۲۱ رکورد تورمی یا Stagflation به موضوع مهمی برای بازارهای مالی تبدیل شده است. در عین حال که قیمتها سیر صعودی دارند، رشد فعالیتهای اقتصادی ضعیف بوده است. با این حال سرمایهگذاران میتوانند با اتخاذ چند استراتژی ساده، ریسک و بازدهی خود را مدیریت کنند. اقتصاد کشورها زمانی […]
شرایط رکود تورمی
در فصل پایانی سال ۲۰۲۱ رکورد تورمی یا Stagflation به موضوع مهمی برای بازارهای مالی تبدیل شده است. در عین حال که قیمتها سیر صعودی دارند، رشد فعالیتهای اقتصادی ضعیف بوده است. با این حال سرمایهگذاران میتوانند با اتخاذ چند استراتژی ساده، ریسک و بازدهی خود را مدیریت کنند.
اقتصاد کشورها زمانی وارد دوره رکود تورمی میشود که هم رکود باشد و هم تورم! یعنی در حالی که قیمتها به سرعت در حال افزایش هستند، رشد اقتصادی هم ضعیف باشد. این پدیده برای اولین بار در دهه ۱۹۷۰ مشاهده شد. در آن زمان شوک قیمتی نفت خام باعث افزایش سریع و طولانی مدت قیمتها شد، در عین حال رشد GDP آمریکا هم سقوط شدیدی را تجربه میکرد.
اخیراً دوباره قیمت سوخت افزایش یافته و سرمایهگذاران نگران تشدید فشارهای تورمی هستند. در گزارش ماه اکتبر ۲۰۲۱ مورگان استنلی آمده است که توجه سرمایهگذاران به ریسکهای رکود تورمی معطوف شده است. ظاهراً “شوک بخش عرضه” عامل اصلی این نگرانی بوده است. “اختلال در زنجیره تأمین جهانی میتواند باعث کمبود در بخشهای انرژی و نیمههادیها شود. این وضعیت تا سال ۲۰۲۲ هم ادامه خواهد یافت و در نتیجه فشارهای تورمی در کوتاهمدت تشدید خواهند شد.”
وضعیت رکود تورمی سیاستگذاران پولی و اقتصادی را هم با چالشهای جدی مواجه کرده است. چونکه سیاستهای مقابله با تورم میتواند بیکاری و رکود موجود را بیش از این تشدید کند. گلدمن ساکس در ماه اکتبر ۲۰۲۱ هشدار داده بود که رکود تورمی میتواند به ضرر بازار سهام تمام شود. با این حال استراتژی باربل میتواند در شرایط رکود تورمی به داد سرمایهگذاران برسد.
استراتژی باربل (Barbell)
لازم به ذکر است اخیرا مورگان استنلی نیز به سرمایهگذاران پیشنهاد کرده است که استراتژی باربل را برای سرمایهگذاری خود در نظر بگیرند. در این استراتژی سرمایهگذار باید دو گروه از دارایی را در نظر بگیرد. گروه اول باید دارایی های با ریسک بالا باشد و گروه دوم هم باید شامل دارایی های امن و بدون ریسک باشد که طلا محبوب ترین آنها است.
این کار باعث میشود تا تعادل در سرمایهگذاری برقرار شود. استراتژی باربل یا هالتر در واقع بر اساس این ایده بنا شده که اگر یک طرف هالتر یا داراییهای پر ریسک قرار بگیرند و در طرف دیگر داراییهای بدون ریسک (امن) میتوان دوره رکود تورمی را با خیال آسوده و نسبت ریسک به ریوارد معقولی به پایان رساند.